Прескочи до съдържание

Пътуване до Белград - няколко въпроса


maialearrosto

Препоръчани мнения

Добро утро, братя и сестри, студенко ли ви е, че на мене ми е! :)

 

Като гледам какъв вУк вие тука у Софийското равно поле, се сещам, че скоро отивам да политиканствам в Београда, града голЕма. Неестествено би било да не попитам магеланската общественост за туй-онуй. Те тоя път вече нема да си суша душата с пътеводители.

 

1. Къде е най-изгодно да сменям динари: на "Графа", в "Тавекс", на Калотина, на ГКПП "Градина", в Димитровград, в београдска менячница или београдска банка?

 

2. Колко са пътните такси от Калотина до Белград?

 

3. Най-важното: отивам на ядене и пиене: залейте ме, моля, с ваша информация къде според вас да ям. Дайте ми кръчми, кръчми, кръчми - кеф ви "Скадарска", кеф ви някое кръчме за обикновени београдчани.

 

4. Дайте ми жанрово описание на тамошната скараджийска култура.

 

5. Какъв е размерът на бакшиша, ако със синьора Ароста сме доволни?

 

Надявам се да ме засипете с информация! Мамка му и прасе! :)

 

Връзка към мнение

Малко инфо за Белград.Сигурно няма да съм много-много полезен,но и аз да пусна малко инфо.Въпреки ,че имам 5-6 нощувки в града,не мога да бъда полезен по темата(евтино и удобно място за спане).

Що се отнася до прословутата сръбска скара,ще цитирам 1 белградски таксиметров водач"Вече нищо не е истинско,както преди".Което се отнася с пълна сила и за Бг таратор,шопска и т.н.Скадарска  улица е дълга около 200/250 метра и има само кръчми които не са от най-евтините и автентичните.Лично на мен ми харесаха понтоните-кръчми на река Сава.

Друго което биви било от полза са цените на такситата.След София,Белград е града с най-евтини таксита-само с 1 уговорка.Не трябва да се взимате директно от улицата,а да помолите да ги повикат  от ресторанта и хотела.

Най-добре е да си носите динари от БГ.

Бензина в Сърбия не е от най-високо качвство...бе с една дума малко са като нас.

Връзка към мнение

Добра дестинация си избрал, Прасич :) 

 

1. Аз винаги си сменям на "Графа". Със сигурност ще ти излезе по-евтино отколкото на границата. Виж, със сръбски банки и менячници не съм правил сравнение, но ако има разлика в полза на вторите - тя е минимална. Ето ти едно сравнение на настоящите курсове:

 

Централен курс на сръбската народна банка - 115.94 динара за евро. 

Никар/Графа - продава 115.05 динара за евро.

 

2. 1100 динара посоката за магистралата "Ниш-Белград" (информация: http://www.amss.org.rs/?option=com_content&view=article&id=176&Itemid=139). Изискването за зелена карта май отпадна за коли, регистрирани в ЕС, ама не съм съвсем сигурен.

 

3. Тук най-добре да се изкаже някой, ходил по-наскоро, че аз не съм посещавал това райско местенце цели две години. Нещата се променят - за съжаление не към по-добро... Ще направя допълнително проучване, че и аз се каня на един белградски транзит в скоро време.

 

4. Шливовицата и сръбската народна музичка са задължителна добавка към месните кулинарни чудеса :)

 

5. Йебига :) 

  • Харесвам 1
Връзка към мнение

1. Къде е най-изгодно да сменям динари: на "Графа", в "Тавекс", на Калотина, на ГКПП "Градина", в Димитровград, в београдска менячница или београдска банка?

 

Лично аз винаги сменям "цветни" в бюрото на братята на ъгъла на Гладстон и Витошка...

 

2. Колко са пътните такси от Калотина до Белград?

 

Около 6 евро в едната посока. Съветвам те да платиш с кредитна карта. Плаща се на изхода на магистралата пред Белград и аналогично на изхода пред Ниш. Зареждай на бензиностанциите OMV около Ниш и в двете посоки на магистралата пак с кредитна карта...

 

 

3. Най-важното: отивам на ядене и пиене: залейте ме, моля, с ваша информация къде според вас да ям. Дайте ми кръчми, кръчми, кръчми - кеф ви "Скадарска", кеф ви някое кръчме за обикновени београдчани.

 

Моят съвет е да бягаш далеч от кръчмите по "Скадарска". Бях писал някъде във форума, но качествена храна на много малко по-висока за сръбските стандарти цена предлагат в ресторант "Вук". Намира се в центъра, ул. "Вук Караджич" № 12, пряка на главната улица...

 

4. Дайте ми жанрово описание на тамошната скараджийска култура.

 

Пример от другата ми любима белградска кръчма, която се намира в близост до "Белградска Арена" и тъй като надали ще ходите оттатък реката в тази посока не я препоръчвам в тази тема. Отиваме група от петнадесет човека по обед една събота преди концерт на Питър Гейбриъл. В кръчмата тече празненство. Шумна и голяма фамилия чества рожден ден. Въпреки това, сервитьорката ни предлага да се качим на втория етаж. Там е празно. Пет минути след настаняването и след като вече ни е донесла по една бира (това е първото което се поръчва още в движение), сервитьорката идва за основната поръчка. Дотогава всеки е гледал менюто, превеждал ястия, съгласувал с половинката поръчката и т.н. безсмислени неща. Безсмислени, защото жената идва, преброява ни и казва, че поръчката ни е готова и ще бъде донесена след малко. Няма не искам, няма недей... Очакваме зверско закъснение предвид събитието на долния етаж. Нищо подобно, десет минути по-късно масата е отрупана с храна. В края на обяда, сервитьорката ни носи и десерт, който казва, че е останал от банкета долу и е без пари от заведението. Накрая платихме по около 15 лева на човек, бяхме преяли и препили с дюлева (в Сърбия задължително се пие такава, наричат я "дуня") и много Йеленско пиво...

 

 

5. Какъв е размерът на бакшиша, ако със синьора Ароста сме доволни?

 

Колкото ти сърце даде, аз лично закръглям нагоре в хиляди...

  • Харесвам 1
Връзка към мнение

Евала, страшни сте, господа (магеланките нещо са заети, явно сега готвят :) ), като се върна, ще напиша фотографско-храносмилателен анализ. Ако ви хрумне още нещо по темата за ядене и пиене, пишете, не ме жалете.

 

Този път културата ще я оставим на заден план, използвайки принципа на известен хитлерист, цитирам по памет: "Когато чуя думата култура, се хващам за кобура." :lol:

Връзка към мнение

Евала, страшни сте, господа (магеланките нещо са заети, явно сега готвят :) )

Печем "пане кафоне"!

 

Aκο ще тръгваш днес-утре, имай предвид предупреждението на МВнР: 

 

http://www.dnes.bg/obshtestvo/2014/02/01/vynshno-preporychva-ne-pytuvaite-do-i-prez-syrbiia.214441

Връзка към мнение

Добра дестинация си избрал, Прасич :)

 

1. Аз винаги си сменям на "Графа". Със сигурност ще ти излезе по-евтино отколкото на границата. Виж, със сръбски банки и менячници не съм правил сравнение, но ако има разлика в полза на вторите - тя е минимална. Ето ти едно сравнение на настоящите курсове:

 

Централен курс на сръбската народна банка - 115.94 динара за евро. 

Никар/Графа - продава 115.05 динара за евро.

 

2. 1100 динара посоката за магистралата "Ниш-Белград" (информация: http://www.amss.org.rs/?option=com_content&view=article&id=176&Itemid=139). Изискването за зелена карта май отпадна за коли, регистрирани в ЕС, ама не съм съвсем сигурен.

 

3. Тук най-добре да се изкаже някой, ходил по-наскоро, че аз не съм посещавал това райско местенце цели две години. Нещата се променят - за съжаление не към по-добро... Ще направя допълнително проучване, че и аз се каня на един белградски транзит в скоро време.

 

4. Шливовицата и сръбската народна музичка са задължителна добавка към месните кулинарни чудеса :)

 

5. Йебига :)

Една лека корекция.Магистралата Ниш-Белград е 790 динара,а от Белград -Шид(сръбско-хърватската граница) е 320динара.,т.е цялата магистрала до хърватската граница е 1100 динара.На путарините може да се плаща и с евро,но има вариант да не могат да ви върнат ресто:-).Зелена карта никой не ти иска,но трябва да си я носиш.Фаровете за задължителни от 1.09 до 1.04.

В момента тече ремонт на пътя Димитровград-Ниш и след 9ч сутрин местно време има ограничение на движението(пропускат се коли само в едната посока,а другите чакат).Така,че не си правете сметки да стигнете до Белград за 4-5 ч ,а се подгответе за 6ч.

Бензина е по скъп от тук с 4-5 стотинки,дизела е 2-3 стотинки.По кафетата на бензиностанциите се пуши,а кафето не е това което трябва да е:-)и е около 2 лева.

Ако мръднете в страни от магистралата и по скоро посока Шумадия(Крушевац,Крогуевац,Чачак) който и да попитате за "Шливовица" ,ще ви предложат "екстра качество" и само 400-500 динара за литър(домачя).

Ако не ви се налага,не минавайте по Белградското околовръстно.Карайте си през центъра,като внимавате за скоростта.На Бойко Борисов южната дъга,тангента,катет,хипотенуза е като италианска магистрала сравнение с околовръстното на Белград.Ако пък си падате по Балкански гледки,събота може да посетите местния "битак",който е на самото околовръстно и освен със Застави,трябва да се разминавате с каруци и рикши на местни РОМИ.

Ако имате време на връщане от Белград минете през НИШ.Имат подобна улица като "Скадарска"(Шкодренска-много им се е искало на сърбите гр.Шкодра и езерото да са били сръбски) в Белград.Казва се "Казанджийско сокаче".В началото на улицата са увековечени героите от филма "Ивкова слава".Освен това има и бивша турска крепост на самия бряг на Нишава ,а в нея има интересен парк и заведения.А Нишкият битак пък се намира досам стените на крепостта:-))Ако е хубаво времето,може да се седне на понтоните-заведения в Нишава.На брега на Нишава има паметник на загиналите от бомбардировките на НАТО през 1999г.

  • Харесвам 2
Връзка към мнение

Но нейм, айде като го опечеш, снимай го и го прикачи, да му се порадваме. Запази и за магеланска среща и не забравяй след твоята Катания да ни спретнеш хранително-вкусов отчет. Лелей, какво те чака в Сицилия, лелей... :)

  • Харесвам 2
Връзка към мнение

Опса, гледал съм горната категория "моторни возила" и оттам идва объркването. Значи 730 динара посоката за обикновена количка според официалния сайт, 1100 е за количка с ремарке (ако наш Прасчо реши да си домъкне някой жив събрат за бъдещи домашни плескавици :))  

 

Иначе може да се плаща в евро, но идва малко по-дървен (закръглен) курс и ако има ресто, ти го връщат в динари. А за фаровете мисля, че трябва да са включени целогодишно. 

 

А който се върне с по-малко от 3 литра "домача шливовица", все едно не е ходил в Сърбия. И за да не съм голословен, поетът си го е казал най-добре:

 

post-127-0-66027700-1391258431.jpg

 

:)

  • Харесвам 4
Връзка към мнение

На всички тол такси по пътя от София до Италия може да се плаща с кредитна карта. Амех в моя случай минаваше без проблем и без пин. Спестява доста време и ръчкане за дребни пари.

Връзка към мнение

Динари може да смениш в бюрата на Тавекс (има ги във всеки мол).Според мен няма смисъл да купуваш много ако имаш дебитна или кредитна карта.Има много банкомати в Белград, а таксата за магистралата до Белград(730 динара за лек автомобил) също може да платиш с карта.Аз бях 4 дни около Нова година  и мога да ти дам много прясна информация.

Заведенията на "Скадарска" са с малко по-високи цени от другите.На Нова година бяхме в  "Sisir Moj".Цените бяха поносими, яденето и алкохола несравними, атмосферата невероятна(никой от компанията не слуша такава музика, но стана голям купон).За хапване ти препоръчвам понтоните на Сава.Ние ходихме в Стари пингвин и цените бяха супер.Задължително опитай закуски от многобройните  пекарни.

На връщане ако имате време минете през  Погановския манастир.Природата е страхотна, а кръчмата е със социалистически цени. :)

  • Харесвам 2
Връзка към мнение
  • 2 седмици по-късно ...

"Добар дан", братя и сестри балканци,

 

Благодаря Ви за мненията, които ми дадохте за Београд, свършиха ми екстра работа.

А сега – малък оперативен отчет. София – Белград се изминава за около 6 часа. И двете граници се минават много бързо. В момента текат ремонтни дейности между Пирот и Ниш, така че спокойно можете да поемете за Ниш по маршрута Пирот – Бела Паланка – Ниш. На връщане в неделя няма ремонти и се върнах по царския път. Пътните такси между Ниш и Белград са 730 RSD. Обменен курс EUR 1=около 115/116 RSD.

 

Придвижването в Белград е с такси, цените са почти като родните. Градският транспорт е 72 RSD, заредени в карта. Ако купувате от шофьора – 150 RSD.

 

Да се говори за сръбската кухня, струва ми се, е занимание епично. Да препоръчам два изпитани ресторанта. Първият е „Завичай” (http://restoranzavicaj.com ), една пряка над авто- и жп-гарата, отлична кухня, чудесни цени. Вторият е известният рибен ресторант „Мика Алас” (http://www.mikaalas.co.rs ) на река Сава: отлична кухня, цени средни, риби – истинска класика. Тъй като се намира извън столицата, цената на таксито е около 25 лв.

 

Някои кафански жанрове, залегнали във фотосите: 1: Плескавица, айвар (лютеница от чушки) и „дуня” (дюлева ракия). 2: Димляна бела вешалица. 3: В центъра виждаме изумителната Караджорджева шницла, ляво – плескавица, дясно – шишовете ражничи. 4: рибно плато в „Мика Алас”. Бири, то се знае, „Йелен” и „Лав”.

 

И накрая, да Ви поздравя с „Айде Яно”. Боже, боже, какъв стихиен ритъм има на Балканите. Останете си със здраве, скоро ще натракам и пътъписателен отчет.

 

  • Харесвам 20
Връзка към мнение

Азбучна истина е, че когато човек не познава нещо, той го преувеличава и изкривява.

 

В случая с беОградското кулинарно изкуство непрекъснато сравнявах българското и сръбското обслужване, качество и количество на храната и, болно ми е да го кажа, родното е недоносче. Бидейки четирима, "разцепихме се" от ядене и пиене там - ние туй нещо го умеем твърде добре - и сметката рядко превишаваше 100 лв. общо, останахме доволни и парите ни струваха нещо.

 

Посещавал съм и не малко "лъскави" места в Татковината, но персоналът не е подготвен да посрещне и обслужи, за чорбаджията ти си не клиент, а враг, другарят чорбаджия най-често е странна смесица от "славната" епоха на Балкантурист и смутното ново време, като храната е последното нещо, което го вълнува. Парата и келепира са водещите, но да не обобщаваме излишно. Дебеличките му очи добре издават мераците му.

 

В България ресторантьори и хотелиери мразят себе си, презират клиентите си и създават един тюрлюгювеч, който няма как да е конвертируем. Впрочем алкохолният туризъм също е ниша и ние достойно си я заемаме. Елате, европейски прошляци, и пийте, мажете, повръщайте...

 

 

 

  • Харесвам 5
Връзка към мнение

Да, има държави, в които накрая с удоволствие си плащаш в заведение. България не е сред тях, но в Сърбия и Гърция всичките ми сетива са в абсолютен възторг. 

Което е полезно всъщност, научаваш се да готвиш, ако държиш на храната. 

Връзка към мнение

Защо ли ми трябваше в обедно време да ти чета отчета и да ти гледам снимките.. :) Голяма грешка!

Тия плескавици и тия вешалици, ще има и да ги сънувам.. Започвам да замислям някоя сръбска магеланска сбирка  :rolleyes: .

  • Харесвам 6
Връзка към мнение

Защо ли ми трябваше в обедно време да ти чета отчета и да ти гледам снимките.. :) Голяма грешка!

Тия плескавици и тия вешалици, ще има и да ги сънувам.. Започвам да замислям някоя сръбска магеланска сбирка  :rolleyes: .

 

Ето  :yahoo: И глиганско ще ни готвят, и екопътеки има... 

 

http://etnosrbija.org/brand/etno-selo-srna/ 

Редактирано от Lindt
  • Харесвам 1
Връзка към мнение

А, е те т`ва е приказка, Поли! :lol:

 

Димитровград всеки го знае, Пирот и Ниш не са лоши, а за Белград - има доста какво да се види за един уикенд. Приложените от мен ресторанти са чудесни, изпитани вече от четирима българи, сядайте и яжте! Оркестъра на рибния ресторант "Мика Калас" го чухте, големи са образи! Ако има сред Вас риболовци, вземайте въдиците, онзи ден едни "парцали" се вадеха на Сава...

 

Аз винаги ходя и на лов за добри хотели за "магеланци.ком", този път треснах обаче лека греда с хотела си и затова няма да ви го препоръчвам: http://www.villamystique.com Поне квартал "Дединье" е много хубав и е сред паркове.

  • Харесвам 1
Връзка към мнение

Бях обещал да натракам белградския си пътеописателния отчет, което и правя. Между многото яденета трябваше да се разпуска с кратки разходки. Какво слънце беше грейнало над Сава и Дунав миналата събота:http://www.izlitane.com/gallery/%D0%B1%D0%B5%D0%BB%D0%B3%D1%80%D0%B0%D0%B4/

 

Довечера си отварям "дунята" (ракията от дюли) и ще пия за ваше здраве. Грух, я! :)

  • Харесвам 5
Връзка към мнение
  • 3 седмици по-късно ...

Е, то е ясно. За това време спокойно може да се направи разходка по главната до Калемегдан и да се обядва/вечеря в някое местно заведение...

  • Харесвам 2
Връзка към мнение

Калемегдан, разходка по главната и завършек в някоя местна ценителска механичка с отбрани специалитети, точено пиво и хубава народна музичка. Така ги разбирам аз 3-4 сата у Београду :) 

  • Харесвам 1
Връзка към мнение

Ок - Благодаря!

Обяд ще е! ;)

А според вас да се мине през центъра  на Белград  много ли ще увеличи времето за път!? В смисъл - самото бутане с колата в задръствания и т.н - без часовете за разходка!?

 

Някакви идеи за паркинг!? Намерих няколко подходящи в нета, но се чудех не е ли по-добре да се пробваме в някой мол!? :)

Връзка към мнение

Ок - Благодаря!

Обяд ще е! ;)

А според вас да се мине през центъра  на Белград  много ли ще увеличи времето за път!? В смисъл - самото бутане с колата в задръствания и т.н - без часовете за разходка!?

 

Някакви идеи за паркинг!? Намерих няколко подходящи в нета, но се чудех не е ли по-добре да се пробваме в някой мол!? :)

Задължително през центъра,а не през тъй нареченото околовръстно на Белград.Има голям надземен ,многоетажен паркинг до разрушеното военно министерство,но кой е точният адрес не знам.Но не е чак толкова голям проблема с паркирането както в Западна Европа.Такситата са евтини,паркирате и ако искате ги ползвайте.За Белград 4-5 ви стигат.Земун (вече квартал на Белград) е интересен ,но вие си знаете.

До миналата година в Белград имаше само 3 мола всичко на всичко:-)))Като два са в Нови Белград,т.е твърде далеч от Калемегдан,Теразия и св.Сава.И ако се интересувате от шопинг в тези молове-твърдо не стават!!!Много малко стока на нереално високи цени-прането на пари е в начална фаза при сърбите:-))

Връзка към мнение

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

    Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.

×
×
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.